Tot ce trebuie să știi despre Miami Open, primul turneu de tenis organizat pe un teren de fotbal!

de Gabriel Morariu

După 32 de ani, Miami Open își schimbă locația. Din 1987 și până anul trecut, Crandon Park a reprezentat casa atât de primitoare pentru toți cei care au avut norocul să îi calce pragul. Situat la 5 minute de plajă, complexul avea un aer estival, cu bună dispoziție, palmieri și cele mai frumoase peisaje. Trăind într-o lume guvernată de bani și marketing, organizatorii au decis să mute turneul de tenis, pentru a scoate profituri mărite.

2019 reprezintă episodul-pilot pentru noul Miami Open. Este primul turneu de tenis desfășurat pe un stadion de fotbal/soccer. Întrecerea se va disputa pe “Hard Rock Stadium”, casa celor de la Miami Dolphins și, în același timp, arena pe care se dispută cele mai importante meciuri de fotbal din Florida.

Aici evoluează marile cluburi ale Europei în cursul verii, atunci când își fac încălzirea din presezon. De asemenea, în această locație se întâlnesc țări în general latine pentru meciuri amicale, precum au fost Peru – Chile sau Peru – Croația.

ORGANIZAREA NOULUI COMPLEX MIAMI OPEN

Centralul, localizat chiar în interiorul terenului de fotbal, va fi inima turneului și va reprezenta principala provocare pentru organizatori. Capacitatea arenei este de 14 000 de locuri, iar 3 din cele 4 tribune sunt mobile. Doar cea din partea dreaptă, din fața arbitrului este fixă, ea făcând parte din arena mare a stadionului. Aceasta este principala inovație a competiției din Florida, pentru prima dată când se va juca într-o asemenea locație. Ediția prezentă va da măsura priceperii, iar feedback-ul spectatorilor și jucătorilor va fi extrem de important pentru întrecerea din 2020, pentru păstrarea acestui setting sau pentru schimbarea lui.

Complexul are 29 de terenuri, dintre care 18 de joc şi 11 pentru antrenamente. În afara centralului, toate celelalte terenuri sunt permanente pentru turneul de categorie Masters 1000 la masculin şi Premier Mandatory la feminin. Grandstandul e a doua arencă ca și capacitate din complex și are 5000 de locuri, construit exclusiv pentru tenis.

La intrarea în complex, spectatorii vor primi programul zilei, dar de asemenea și un calendar al evenimentelor sportive organizate în această locație pentru restul anului, inclusiv concerte sau expoziții de artă.

În afara arenei centrale există un ecran uriaș, cu dimensiuni de 13 metri lățime și 28 lungime, cel mai mare din lume. Este cumva o replică mai mare a celui de la Wimbledon Henman Hill, doar că cel din Florida e înconjurat de palmieri și șezlonguri.

CUM S-A AJUNS LA MUTAREA TURNEULUI

Stephen M. Ross este patronul celor de la Miami Dolphins și a cheluit peste 550 de milioane de dolari doar pentru renovarea stadionului pentru găzduirea meciurilor de fotbal american și a celorlalte evenimente organizate acolo.

El are un rol primordial și în organizarea turneului de tenis deoarece este președintele IMG, una dintre cele mai importante agenții sportive din America. IMG este proprietara competiției de tenis, astfel că lucrurile se leagă.

Crandon Park reprezenta locația ideală, însă conducerea IMG a considerat că merită să mute turneul deoarece se vor scoate mai mulți bani. Ross a pus la bătaie alte 72 de milioane de dolari doar pentru construirea facilităților pentru tenis, inclusiv a arenei centrale mobile. În afara turneului din perioada 18-31 martie, pe Hard Rock Stadium se joacă cele mai multe evenimente cu casa închisă, capacitatea fiind de 65 000 de locuri.

PREȚURI EXORBITANTE PENTRU LOCURILE PREMIUM

Pe arena centrală, în tribuna permanentă, există o locație selectă de 438 de locuri. Acelea se rezervă doar pentru toată durata turneului, sunt foarte aproape de teren și oferă o vizibilitate excelentă.

În plus, spectatorii care achiziționează acel pachet, vor fi serviți cu mâncare și băutură pe durata competiției. Unele scaune sunt tapițate cu piele de la Ferrari, iar la intrarea în stadion se trece printr-o galerie de artă unde sunt expuse tablouri de Pablo Picasso și Andy Warhol. Totuși, un abonament pentru cele două săptămâni în acea zonă variază între 50 000 și 70 000 de dolari.

Pentru spectatorii de rând, prețul biletelor normale a crescut cu 40% față de ediția precedentă, iar parkingul non-VIP s-a scumpit de la 15$ la 25$.

LA TURNEUL DE LA MIAMI AU LUAT NAȘTERE DOUĂ MARI RIVALITĂȚI

Competiția din Florida a adus două dintre cele mai mari rivalităţi din tenis. Roger Federer şi Rafael Nadal au avut prima lor întâlnire aici, în 2004, când s-a impus spaniolul. Între timp, Fedal și-a consumat 38 de episoade, iar Nadal conduce cu 23-15. Din păcate, cei doi trebuiau să se dueleze chiar săptămâna trecută, în semifinalele de la Indian Wells, dar Rafa s-a retras din cauza unei accidentări la genunchi. La scurtă vreme a anunțat că nu va lua startul nici la competiția din această săptămână de la Miami.

La fete, surorile Williams au jucat primul meci direct în circuitul WTA, acum 20 ani. Venus a câştigat în faţa Serenei, dar per total sora mai mică este cea cu un CV impresionant. Serena are 8 titluri la Miami față de cele 3 ale lui Venus și conduce meciurile directe cu 18-12.

PARTICIPAREA ROMÂNEASCĂ LA EDIȚIA 2019  

România este reprezentată pe tabloul principal de la Miami de Simona Halep, Mihaela Buzărnescu și Irina Begu pe tabloul principal WTA, iar lor li se poate adăuga și Monica Niculescu, dacă trece de calificări. La băieți singurul jucător roman este Marius Copil, în timp ce la dublu va evolua Horia Tecău alături de partenerul său tradițional Jean Julien Rojer.  La dublu fete le avem pe jucătoarele de simplu prezente, mai puțin pe Simona, iar lor li se adaugă și Raluca Olaru, care a arătat o formă bună în startul lui 2019.

Cea mai bună performanță a Simonei Halep la această întrecere este disputarea semifinalei din 2015, atunci când a fost învinsă dramatic cu 5-7 în decisiv de Serena Williams. Nicio româncă nu a jucat vreodată finala la această întrecere din Florida.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.