Drama neștiută a lui David Silva: „Am petrecut jumătate de an în spital! A fost cel mai greu an din viața mea”

de Alex Ghiurcău

Mulți pot crede că viața de fotbalist este una ușoară, plină de privilegii, fără să țină cont de încercările pe care profesioniștii trebuie să le îndure în viața privată. Fără să ne gândim la problemele de zi cu zi prin care trec acești veritabili „roboți” ai sportului, judecăm dur prestațiile acestora, cu exigență maximă și ochi de specialiști. Superstarurile reușesc însă să ne încânte cu precizie weekend de weekend, deși uneori prioritatea lor nu este sportul.

COPILUL LUI DAVID SILVA S-A NĂSCUT PREMATUR

La fel ca și noi, vedetele din sport au familii și probleme cotidiene, dar nu veți auzi vreodată că David Silva și-a luat concediu de la Manchester City, pentru a avea grijă de copilul lui bolnav. Iar asta nu din cauza salariului său regesc, ci dintr-un pur simț etic și un respect deosebit față de munca sa și a colegilor. „Am trecut prin cele mai grele luni din viața mea”, mărturisește mijlocașul spaniol, care a ajuns idol pe Etihad Stadium, după 300 de meciuri în tricoul alb-bleu. David Silva joacă la Manchester City din 2010 și a cucerit deja 10 trofee cu „cetățenii”, dar foamea sa de performanță nu s-a diminuat. Nici măcar atunci când Silva a trecut prin cumpăna vieții, departe de lumina reflectoarelor. Puțină lume știe că David Silva a petrecut jumătate din anul 2018 în avion, într-o cursă nebună pe ruta Manchester – Valencia, pentru a avea grijă de fiul său, Mateo, care s-a născut prematur. „Am făcut zeci de zboruri, nu am ținut socoteala. Sprijinul clubului a fost imens, am simțit că Manchester City face parte din familia mea. Și pentru asta voi fi recunoscător toată viața”, mărturisește mijlocașul cu 125 de selecții în naționala Spaniei.

„LE DATOREZ MULT COLEGILOR ȘI LUI PEP”

Silva (33 de ani) rememorează într-un interviu acordat presei britanice: „Călătoriile au fost foarte lungi. De multe ori am făcut escale, doar pentru a ajunge la spital cu o oră mai devreme decât în cazul unui zbor normal. Mulțumesc lui Dumnezeu, pentru că Mateo este bine acum și crește foarte repede, dar am trecut prin clipe dificile împreună. Le datorez mult colegilor mei și lui Pep Guardiola, care m-au înțeles perfect și mi-au acordat tot sprijinul posibil”. Atunci când vorbește despre familia sa, lui David Silva îi strălucesc ochii.

Acum are copiii sănătoși și soția alături, iar spaniolul se felicită în fiecare zi pentru decizia de a semna cu Manchester City. Transferat pentru 30 de milioane de euro de la Valencia, în 2010, David Silva a devenit om de bază la City încă din prima zi și toți managerii care s-au perindat la club în ultimii opt ani au avut doar cuvinte de laudă pentru fotbalistul născut în Insulele Canare. „Anul trecut a fost un an al recordurilor, aceasta a fost răsplata pentru munca noastră. Nu este un mare secret. Dacă vrei să ai rezultate constant, trebuie să muncești fără să clipești, să ai întotdeauna obiectivul în minte. Nu m-am bucurat însă foarte tare pentru premiile individuale, pentru că am avut griji mult mai importante. Nu am putut să mă gândesc la distincții, pentru mine cel mai important era să joc, să îmi păstrez mintea limpede pe teren”.

SILVA LIPSEȘTE. PLEACĂ DE LA MANCHESTER CITY?

Afirmația lui Silva poate suna ciudat, pentru cei care nu știu prin ce a trecut ibericul anul trecut. Pe 13 decembrie 2017, David Silva înscris de două ori pentru City într-o victorie cu Swansea (4-0), dar ibericul nu a făcut parte din lot la partida cu Tottenham (4-1), disputată doar trei zile mai târziu. Clubul a oferit o explicație seacă, motivând absența lui Silva prin „probleme personale”. Nu au fost puțini cei care au speculat un transfer al lui David Silva, la Barcelona sau la Real Madrid! Imediat după victoria cu Tottenham, coechipierii Fernandinho și Benjamin Mendy s-au grăbit să-i dedice succesul lui David Silva, care se afla la 1500 de kilometri distanță de Regatul Unit.

Cu puțin timp înainte de partida cu Tottenham, soția lui Silva, Yessica, i-a dat naștere lui Mateo, după o sarcină dificilă. Mateo s-a născut prematur, cu trei luni înainte de termen, ceea ce a produs multe complicații medicale. În primele ore de la venirea pe lume, bebelușul familiei Silva se lupta pentru viața sa în secția de Terapie Intensivă a spitalului Casa de Salud, din Valencia.

„CÂȘTIGAȚI PENTRU DAVID, YESSICA ȘI MATEO!”

David Silva a urmărit meciul cu Tottenham de pe tabletă, la marginea patului Yessicăi, aflată la rândul ei în recuperare după sarcina dificilă. Abia mai târziu David avea să afle că Pep Guardiola i-a motivat pe jucătorii lui City într-un stil inconfundabil: le-a transmis elevilor săi că trebuie să câștige acest meci, „pentru David, Yessica și Mateo”. „Soldați” de nădejde, „cetățenii” s-au conformat și au continuat marșul din Premier League. Pe data de 3 ianuarie 2018, Silva a jucat toate cele 90 de minute în partida cu Watford (3-1), după care a anunțat pe Twitter nașterea lui Mateo. Atunci, fotbalistul le-a mulțumit public medicilor din Valencia, dar și colegilor săi și managerului Guardiola.

În acele zile, Guardiola a avut o ședință cu oficialii clubului. Mesajul a fost simplu: „David poate să plece în Spania oricând are nevoie, va juca doar când va fi în Anglia. Dacă asta înseamnă că vom pierde puncte din cauza absenței lui, atunci așa să fie! Familia este mai importantă și trebuie să fie pe primul plan”. Lupta lui Mateo pentru supraviețuire a durat mai bine de 6 luni, timp în care David Silva a călătorit în fiecare săptămână la Valencia, pentru a fi alături de soția sa și de juniorul familiei. Cum a trecut, însă, David Silva prin acele zile? „Nu știu, nici până astăzi nu îmi dau seama. Au fost cele mai grele momente din viața mea, pentru că incertitudinea te macină și te simți neputincios. De fiecare dată când aterizam în Spania, fugeam la spital să fiu cu Yessica și Mateo. Nu apuci să te odihnești cu adevărat, pentru că te gândești la copilul și la partenerul tău non-stop. Nici nu mai mâncam corespunzător și mă antrenam o singură zi pe săptămână, înainte de meci”.

Așa cum Pep promisese, Silva a jucat doar în anumite partide ale lui Manchester City. Mijlocașul nu s-a aflat pe teren la partidele cu Leicester și Bristol City, din Cupa Ligii Angliei, iar în campionat a ratat meciurile cu Newcastle (1-0), Crystal Palace (0-0) și Liverpool (3-4). Era clar că echipa suferă fără pasele lui Silva, dar City și-a văzut de joc, iar Silva s-a putut concentra pe problemele de acasă. „Le datorez lui Pep și colegilor mei foarte mult. Așa ceva se întâmplă o dată în viață și nu știi ce înseamnă o sarcină prematură până când nu treci prin asta. Mintea mea nu era la Manchester, iar Pep și-a dat seama că ar fi mai bine și pentru mine, și pentru echipă, să fiu alături de familia mea. Simțeam că trebuie să fiu aproape de Yessica și Mateo. În alte circumstanțe, fără înțelegerea echipei, nu aș fi reușit să trec peste acest moment copleșitor. Dar așa am putut să mă concentrez doar pe călătoriile mele, ceea ce a făcut diferența în final, din punct de vedere psihologic”. În cele din urmă, starea lui Mateo s-a îmbunătățit treptat, cu ajutorul medicilor care nu l-au scăpat din observație pe fiul lui Silva. În timp ce tatăl său găsea alinare și liniște în meciurile de fotbal, Mateo creștea din ce în ce mai mare și mai sănătos, ceea ce a adus răsuflări ușurate la Manchester.

A VĂZUT PE INTERNET PETRECEREA DE TITLU A LUI CITY

Între timp, pe plan sportiv totul mergea uns la clubul lui David Silva. „Cetățenii” aveau să sărbătorească titlul de campioană în sezonul 2017/2018, după penultimul meci al sezonului disputat pe teren propriu, contra lui Huddersfield. David Silva se afla tot la spitalul din Valencia atunci când petrecerea s-a declanșat pe Etihad, iar mijlocașul a urmărit emoționat pe internet sărbătoarea din Manchester: „Privind imaginile, m-am gândit instant cât de frumos va fi când Mateo va veni la stadion pentru prima dată”. Mateo a fost externat din spital la mijlocul lunii mai, iar clubul a pus la cale un plan pentru a-l celebra cum se cuvinte pe cel mai nou membru al familiei lui City. Înainte de primul meci de pe teren propriu din sezonul 2018/2019, tot contra lui Huddersfield, Mateo avea să fie prezentat fanilor de pe Etihad, într-o atmosferă emoționantă. David Silva își amintește acele clipe fericite: „Mateo a fost starul zilei, bineînțeles. Când va crește mai mare, îi voi povesti cu mult drag de acea zi în care l-am adus pe gazonul de pe Etihad. Va fi o poveste mai frumoasă decât titlurile cucerite până acum! Totul cade în plan secund atunci când este vorba despre sănătatea membrilor familiei”.

„MERLIN”, MINUNEA DIN ARGUINEGUIN

Familia a fost mereu pe primul plan în viața lui David Silva. Născut la Arguineguin, un sat devenit atracție turistică în sud-vestul insulei Gran Canaria, Silva rămâne și astăzi foarte apropiat de părinții săi. Fotbalistul povestește mereu cu drag despre tatăl său, Fernando, fost polițist în localitate, dar și despre mama lui, Eva, care a lucrat ca și cameristă la un hotel de pe insulă. De altfel, numeroși unchi, mătuși, veri și bunici locuiesc la doar câteva minute distanță de casa familiei Silva. Este o comunitate caldă, unită, care a trecut prin încercări dureroase de-a lungul timpului. Un episod trist a avut loc în 2001, când verișoara lui David Silva, Cynthia, a fost răpusă de cancer la vârsta de 5 ani. În Arguineguin, toată lumea îl cunoaște pe David Silva. Când era mic, acesta mergea pe stradă împreună cu verișorul său Ranzel, iar cei doi trezeau comunitatea la viață, strigând din rărunchi „Fotbal! Fotbal”. Dacă nu aveau o minge la dispoziție, cei doi puști improvizau rapid. Bunica lui David Silva, Antonia, obișnuia să păstreze cârpe și haine mai vechi, pe care le cosea și le transforma în mingi pentru David! Alteori, Silva trebuia să se mulțumească fie cu o portocală, fie cu un cartof, dar aceste încercări i-au dezvoltat fenomenal tehnica puștiului familiei: „Jucam fotbal tot timpul în Arguineguin. Obișnuiam să am o minge cu mine peste tot, pe stradă, la plajă sau la școală. Vremea este atât de frumoasă în Gran Canaria încât eram pe afară toată ziua”.

ANTRENAMENTE LA COȘUL DE GUNOI!

Microbul fotbalistic era însă deja prezent în familie. Tatăl lui David Silva, Fernando, a jucat în liga a patra spaniolă pentru CD Arguineguin, iar în perioadă recentă acesta a făcut eforturi mari pentru dezvoltarea infrastructurii în localitate, pentru ca și alți copii să poată visa la o carieră profesionistă. „Tata mă lua cu el la meciuri și mă lasă să stau în spatele porții. Într-o zi, echipa exersa șuturile și o minge m-a lovit puternic în braț. Am ajuns la spital din cauza durerii și așa mi-am dat seama că nu voi deveni portar”, mai povestește David Silva, cu zâmbetul pe buze. „În spatele aceleiași porți era un container sferic, ca un fel de coș de gunoi. În fiecare zi încercam să șutăm mingea fix în acel coș, de la 10 metri distanță. Îmi plăcea la nebunie!”.

LAUDRUP ȘI VALERON, IDOLII LUI DAVID

Când se însera, David Silva intra în casa părintească, dar tot fotbalul era ocupația principală. David urmărea la televizor meciurile Barcelonei și ale lui Real Madrid, iar într-un carnețel își nota mișcările văzute la Brian Laudrup, unul dintre idolii copilăriei sale. Cu o precizie profesionsită, Silva scria pe carnețel modul în care danezul pasa și șuta mingea, dar și felul în care se deplasa pe teren, pentru a crea spații colegilor. Celălalt idol al lui David locuia ceva mai aproape de casă. David Silva dezvăluie: „Juan Carlos Valeron este din Arguineguin și a jucat alături de tatăl meu, pe vremea când era junior. E un tip grozav și l-am avut ca model toată copilăria. Juan Carlos se juca și cu noi, când veneam la stadion, iar de multe ori ne dădea sfaturi prețioase. Arguineguin este o localitate micuță, dar care iubește fotbalul! Noi suntem produsele Insulelor Canare și ne mândrim cu asta. Există un clișeu care spune că un fotbalist din Canare este mai brazilian decât orice alt spaniol! Nu știu ce să zic despre asta, dar jucătorii din Canare știu cum se folosească mingea. Nici nu e de mirare că ziarul Marca l-a numit pe Valeron ‘Zidane al Spaniei, doar că mai bun’ ” . Cariera lui Silva s-a desfășurat spectaculos în anii ce au urmat.

REAL MADRID A RATAT ȘANSA DE A-L TRANSFERA

David a trecut de un trial la Real Madrid, unde Vicente del Bosque a fost impresionat de calitățile puștiului, dar „galacticii” nu l-au transferat, pe motiv că este prea scund! Valencia a intrat pe fir, când David Silva avea 14 ani.

Ajuns singur, într-o metropolă agitată, tânărului i-a fost greu la început și chiar s-a gândit să renunțe și să revină în Canare, unde ar fi putut juca pentru Las Palmas. Dar Valencia nu a vrut să-l piardă pe talentatul mijlocaș, astfel că „liliecii” au făcut mutarea decisivă: i-a oferit un post tatălui său, Fernando, în departamentul de securitate al clubului, iar familia lui David Silva s-a mutat în Valencia la doi ani după transfer. Tot în startul carierei, David s-a obișnuit cu vremea ploioasă pe care a regăsit-o și în Anglia: Valencia l-a împrumutat la Eibar și Cleta Vigo, pe coasta de nord, unde climatul a lucrat din nou în avantajul lui David. „Trebuie să te adaptezi. La acea vreme nu am realizat, dar era ca și cum aș fi jucat în Anglia. Cred însă că devii o persoană mai puternică atunci când alegi să ieși din zona de confort”. La revenirea la Valencia, David Silva era deja un talent recunoscut în La Liga, iar „Merlin” a devenit rapid unul dintre cei mai curtați mijlocași din Europa. A fost vândut în 2010, când clubul alb-negru acumulase datorii de peste 500 de milioane de euro, iar Silva și David Villa au fost două surse importante de venit pentru Valencia.

MANCINI A FOST CEL CARE L-A DORIT INSISTENT LA CITY

Chiar dacă toată lumea se aștepta ca Silva să ajungă la Barcelona sau la Real Madrid, fotbalistul a ales să se mute în Manchester! Acesta explică și cum a ajuns la City: „A fost cu adevărat echipa care m-a dorit mai mult. Clubul a făcut eforturi mari să mă transfere. Alte cluburi erau interesate, dar Roberto Mancini m-a sunat cu mult timp înainte de finalul sezonului și mi-a spus că mă vede ca pe o parte importantă din planurile sale la echipă. Când cineva depune atât de mult efort pentru a semna cu tine, îți urmezi inima. A fost cea mai bună decizie pe care am luat-o în fotbal!”. În cele din urmă, David Silva s-a dovedit a fi catalistul performanței pentru șeicul Mansour, iar unii fani de pe Etihad îl consideră pe spaniol cel mai bun jucător din istoria clubului!

Retras din echipa națională în 2015, din postura de campion european și mondial, David Silva nu își va încheia însă cariera în Anglia, dacă ne luăm după planurile fotbalistului: „Nu știu în ce stare fizică voi fi la finalul contractului cu City, dar aș vrea să revin acasă și să joc pentru Las Palmas! Mereu mi-am dorit asta, să joc pentru echipa oamenilor mei din Canare. Nu se știe niciodată ce-ți rezervă viitorul, dar eu iubesc locul în care m-am născut și aș vrea să reprezint cu mândrie orașul”. Așa cum am aflat deja, familia a fost întotdeauna pe primul plan pentru David Silva, simbolul lui Manchester City ajuns la maturitatea fotbalistică deplină, după încercările teribile din anul 2018.

Sursa foto: Guliver / Getty Images

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.