Vestul Sălbatic Pe Bune | Golgheterul lui Sporting a fost bătut de fani, după un complot „regizat” de președinte

de Alex Ghiurcău

Sporting Lisabona tocmai a pierdut derby-ul cu Benfica (2-4), dar atacantul olandez Bas Dost a înscris încă o dată și este cel mai curtat golgheter din prima ligă portugheză. Dost nu pare însă grăbit să plece, chiar dacă anul trecut a fost bătut de suporterii lui Sporting, într-un episod halucinant din istoria clubului de pe Estadio Jose Alvalade. „Și ei își doresc, ca și noi, cele mai bune rezultate. Le-am înțeles furia, dar nu cred că era nevoie să se ajungă la agresiuni fizice”, a declarat recent atacantul batav, care are deja 19 reușite în acest sezon.

ASALTAȚI LA ANTRENAMENT

Iadul s-a dezlănțuit la Lisabona pe data de 15 mai a anului trecut, la doar câteva zile după încheierea campionatului portughez. Dezamăgitori din nou în campionat, fotbaliștii lui Sporting mai aveau însă de muncă, pentru că urma finala Cupei Portugaliei, programată patru zile mai târziu, pe data de 19 mai. Ceea ce ar fi trebuit să fie o ședință normală de pregătire s-a transformat într-un coșmar pentru jucătorii „leilor”. La scurt timp după ce lotul lui Sporting s-a reunit la complexul din Alcochete, zgomote infernale au acaparat baza. Deodată, zeci de ultrași mascați au invadat terenul pe care se pregăteau elevii lui Jorge Jesus, intrușii fiind pregătiți cu pistoale, bâte, bastoane, lanțuri și torțe. Lejeritatea cu care fanii furioși au trecut de securitatea complexului le-a dat fiori jucătorilor lui Sporting, iar Marcos Acuna a declarat ulterior, într-un interviu acordat presei engleze: „Ne-am temut sincer pentru viața noastră. Ne simțeam ca în mijlocul unui război și nu căutam decât un loc în care să ne ascundem de indivizii înarmați. Ei loveau cu picioarele în toți oamenii și obiectele întâlnite în drum”.

„NE AMENINȚAU CĂ NE VOR OMORΔ

Într-un moment de panică, fotbaliștii lui Sporting s-au refugiat la vestiare, pentru a evita furia suporterilor turbulenți. În drumul spre siguranță, câțiva jucători au fost loviți de mulțimea nervoasă, iar scandările agresive au acaparat baza de pregătire a alb-verzilor. Bas Dost a fost lovit peste față cu o curea de piele, prăbușindu-se pe gazon. Imediat, doi agresori au început să-l lovească cu picioarele pe golgheterul olandez, care a rămas la pământ, într-o baie de sânge. Furia ultrașilor s-a îndreptat apoi spre fotbaliștii refugiați la vestiare. Jucătorii încă nu realizau că fuseseră încolțiți! Deghizați cu cagule și înarmați până în dinți, agresorii au dezlănțuit iadul la Alcochete, intrând în clădire și amenințându-i pe fotbaliști cu moartea. Poliția a sosit în cele din urmă la baza de antrenament, moment în care mulțimea s-a dispersat, lăsând în urmă traume fizice și psihice greu de vindecat. Scenele au lăsat în urmă și bălți de sânge pe culoarele complexului, iar argentinianul Rodrigo Battaglia a rememorat: „Eram încuiați în vestiar și auzeam țipetele de pe partea opusă a ușii. Ultrașii ne amenințau că ne vor omorî, dar din fericire Poliția a sosit la timp și am scăpat cu bine. Norocul nostru a fost că niciunul dintre jucători nu a ripostat în fața atacurilor, altfel am fi vorbit despre o tragedie”.

PREȘEDINTELE, UN „DONALD TRUMP AL FOTBALULUI”

Astfel, clubul care i-a dat fotbalului mare pe Luis Figo și Cristiano Ronaldo a atins cel mai critic punct din istoria sa, în care a cucerit 18 titluri pe parcursul a 112 ani. Un impresar al unuia dintre fotbaliști a declarat, sub protecția anonimatului: „Jucătorul meu m-a sunat imediat după ce Poliția a sosit la stadion. Îi tremura vocea, era în stare de șoc. Mi-a spus că lucrurile puteau degenera în crimă, că atacatorii erau foarte nervoși. Urmările psihologice ale acestui eveniment sunt mult mai puternice decât cele fizice”. Dar thrillerul abia începea. La o oră și jumătate de la începutul conflictului, președintele lui Sporting, Bruno de Carvalho, și-a făcut apariția la baza de pregătire. Născut în Mozambic, în 1972, Carvalho fusese numit în funcție în 2013 și în 2017 a câștigat un nou mandat ca și președinte, fiind votat de către membrii plătitori ai clubului (socios) în proporție de 86%. Popular printre fani, Carvalho avea și contestatari.

Un personaj controversat prin manifestare, Carvalho a fost tot timpul un suporter al clubului din Lisabona. Deși nu a admis-o oficial, acesta ar fi făcut parte, în tinerețe, dintr-un grup radical de fani ai lui Sporting – Juventude Leonina. Jurnaliștii din Portugalia au analizat traseul lui Carvalho, care a ajuns în cea mai înaltă funcție de conducere la Sporting, după o „carieră” ca ultras, care l-a ajutat în anii de mandat să atragă fanii de partea sa. Un orator de excepție, Carvalho a preluat puterea în 2013, când Sporting a terminat campionatul pe locul 7, la 36 de puncte de lider. Jurnaliștii, impresarii și multe figuri importante din fotbalul lusitan au criticat vehement modul în care Bruno de Carvalho lucrează cu fotbaliștii săi, dar și retorica agresivă, concentrată pe discriminarea adversarilor interni. Cu multe postări controversate în social media, Carvalho a fost rapid etichetat ca fiind un veritabil „Donald Trump al fotbalului”, dar suportul său în rândul fanilor lui Sporting a rămas la cote înalte, grație legăturilor din trecut.

CARVALHO I-A JIGNIT PE JUCĂTORII LUI SPORTING

Fricțiunile dintre Carvalho și jucătorii „leilor” au fost la ordinea zilei timp de câțiva ani, un conflict notoriu izbucnind cu doar două săptămâni înainte de atacul șocant de la Alcochete. Învinși cu 0-2 în deplasare de către Atletico Madrid, în sferturile de finală ale UEFA Europa League, jucătorii lui Sporting au fost desființați de Carvalho după meci. Șase fotbaliști au fost acuzați de „erori grotești, de amatori”, iar declarațiile au pus gaz pe focul mocnit din vestiarul lui Sporting. Returul era programat o săptămână mai târziu, dar evenimentul sportiv trecuse deja în plan secund, atenția media fiind îndreptată mai degrabă spre conflictul dintre conducere și jucători. La o zi după declarațiile președintelui, fotbaliștii lui Sporting au emis o scrisoare deschisă, în care au pus la îndoială „manierele și metodele lui Carvalho, precum și lipsa sa de sprijin într-un moment dificil”. Replica boss-ului nu a întârziat să apară. Tot pe social media, Carvalho a anunțat suspendarea celor 19 fotbaliști care au semnat scrisoarea, pe care i-a numit „copii răsfățați, care nu reprezintă pe nimeni”. La scurt timp, Carvalho a șters postarea respectivă, dar răul fusese deja făcut, chiar dacă jucătorii au scăpat de suspendare. Nu e de mirare, astfel, că fotbaliștii lui Jorge Jesus au refuzat să discute cu președintele lor, atunci când acesta și-a făcut apariția la baza de antrenament, după atacul oribil al fanilor. Felipe Dias, un jurnalist care a urmărit-o pe Sporting Lisabona timp de 15 ani, a relatat: „Jucătorii vorbeau între ei, nu au spus-o public, dar l-au considerat pe Carvalho vinovatul pentru atacul ultrașilor. Deodată, eu am devenit corespondent dintr-o zonă de război”.

FINALA CU AVES, PIERDUTĂ CU 1-2

Carvalho nu a ezitat să condamne acțiunile ultrașilor, pe care i-a acuzat de „atacuri criminale împotriva staff-ului și a jucătorilor”. A doua zi, managerul Jorge Jesus și o parte dintre jucători erau încă la sediul Poliției, oferind declarații despre asaltul suporterilor. Timp de câteva ore s-a pus în discuție chiar boicotarea finalei Cupei, cu Desportivo Aves, care era programată doar trei zile mai târziu. În cele din urmă, jucătorii au acceptat să joace, în ciuda condițiilor delicate. Unul dintre fanii lui Sporting, Miguel Graciano, a vorbit pentru revista Four Four Two despre atmosfera ireală dinaintea finalei. „A fost o zi foarte ciudată. Ca și fan, îți dorești întodeauna ca echipa ta să câștige, dar de această dată era evident că jucătorii nu sunt concentrați la meci. Cum ar fi putut fi? Mă uitam la meci și aveam sentimentul că fotbaliștii noștri nu sunt, de fapt, pe teren”. Nici președintele Carvalho nu a asistat la meci, susținând că a luat această decizie pentru binele clubului. A rămas marcantă imaginea lui Bas Dost, pe teren, cu un bandaj uriaș la cap, ca o amintire a atacului sălbatic petrecut la baza de pregătire. Cei de la Sporting Lisabona nu se puteau gândi însă la fotbal și meciul a fost un dezastru pentru „leii” lui Jorge Jesus. La scorul de 2-0 pentru Aves, Dost a ratat o ocazie imensă în minutul 79 și Sporting a pierdut finala, în ciuda golului tardiv marcat de Fredy Montero (1-2). Puțină lume a fost surprinsă de deznodământ, iar roș-albaștrii au cucerit astfel primul trofeu din istoria micuțului club din Vila das Aves, un orășel cu ceva mai mult de 10.000 de locuitori.

CARVALHO A PIERDUT SUSȚINEREA FANILOR

E greu de crezut, dar atmosfera de la club s-a înrăutățit și mai mult după finala cu Aves. Clubul era în plin război și mulți jucători au cerut rezilierea unilaterală a contractelor. Primul care a luat această decizie radicală a fost chiar căpitanul Rui Patricio, aflat la Sporting de 12 sezoane. Într-o scrisoare de 34 de pagini, redactată chiar înainte de Cupa Mondială, portarul Rui Patricio a explicat motivele pentru care a luat decizia radicală: „Simt că nu am parte de condițiile minime de profesionalism la club, după ce am fost atacat și viața mi-a fost pusă în pericol. Nu mai pot continua din cauza acestei situații”. Totodată, Rui Patricio l-a acuzat frontal pe Carvalho că ar fi instigat fanii la violență față de jucători, lucru pe care oficialul l-a negat vehement. Rând pe rând, exemplul lui Rui Patricio a fost urmat de piese de bază sprecum Gelson Martins, Bruno Fernandes, William Carvalho, Battaglia, Daniel Podence, Ruben Ribeiro și Rafael Leao. Conducerea a făcut eforturi uriașe pentru a-i întoarce din drum, iar în cele din urmă Fernandes, Dost și Battaglia s-au răzgândit și au semnat contracte noi cu Sporting. Între timp, Bruno Carvalho pierduse susținerea fanilor plătitori de la club, la doar un an după ce tot aceștia l-au ales cu o majoritate covârșitoare ca șef al lui Sporting.

MIHAIJLOVIC A FOST ANTRENOR TIMP DE 9 ZILE

În luna iunie, un comitet de urgență l-a suspendat din funcție pe Carvalho, care a acuzat un complot gigantic îndreptat împotriva sa. Cu gândul la conspirația din cadrul clubului, Carvalho a declarat furios: „Sunt mulți dușmani care îmi vor postul! Ei au complotat cu ultrașii acel atac dezgustător”. Conducerea luase însă decizia după votul în care membrii socios ai lui Sporting au ales suspendarea lui Carvalho. 71% dintre aceștia au fost de acord cu măsura, dar președintele renegat a descris procesul ca fiind o „fraudă enormă”, amintind iar de Trump. Ca un ultim exercițiu de putere, Carvalho l-a instalat în funcția de antrenor pe sârbul Slavisa Mihajlovic, pentru a arăta că încă deține puterea la Lisabona. Dar domnia lui Carvalho la Sporting luase sfârșit, după ce membrii cotizanți ai clubului și-au exprimat votul democratic.

Imediat, ca președinte interimar a fost instalat Jose de Sousa Cintra (fost șef al clubului între 1989 și 1995), cel care a decis pe loc demiterea lui Slavisa Mihajlovic, la doar 9 zile după ce sârbul semnase un contract pe 3 ani cu echipa portugheză! În locul său a fost adus Jose Peseiro (fost antrenor la Rapid), dar acesta a rezistat doar câteva luni și a fost înlocuit în octombrie 2018 cu olandezul Marcel Kaizer, aflat în funcție și în ziua de astăzi. Pe data de 8 septembrie, un nou tur de scrutin a fost organizat pentru desemnarea unui președinte permanent, iar alegerile au fost câștigate de Frederico Varandas, fost doctor în cadrul clubului. Umilința lui Carvalho avea să continue în momentul în care acesta și-a depus candidatura pentru post, doar pentru a fi refuzat categoric de comitetul managerial.

Sporting’s midfielder William de Carvalho dries his face with his jersey as he leaves the pitch at the end of the Portuguese league football match SL Benfica vs Sporting CP at the Luz stadium in Lisbon on December 11, 2016. / AFP / PATRICIA DE MELO MOREIRA (Photo credit should read PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP/Getty Images)

98 DE ACUZAȚII GRAVE PENTRU CARVALHO

Dar lucrurile nu aveau să se oprească aici! Investigațiile cu privire la atacul fanilor de la baza din Alcochete au continuat, iar 40 de persoane au fost arestate de Poliție pentru implicarea în incident. Pe data de 11 noiembrie, Poliția l-a arestat și pe Carvalho pentru complicitate la atac, acesta fiind acuzat că a „regizat” evenimentul alături de Fernando și Nuno Mendes, liderii grupării radicale Juventude Leonina. Autoritățile l-au incriminat pe Carvalho cu 98 de acuzații de terorism, port ilegal de armă, răpire și agresiune fizică agravantă. Cazul este judecat în prezent și fostul conducător al lui Sporting Lisabona așteaptă verdicul instanței.

„Eu sunt președintele fanilor, împreună vom readuce gloria acestui club!”, clama Carvalho în urmă cu 12 luni, când tribuna era de partea sa și Sporting visa să se lupte din nou pentru titlul din Portugalia. Între timp, fostul conducător al „leilor” se pregătește de o sentință dură din partea magistraților, iar Sporting se zbate în anonimat în întrecerea internă, unde se află pe locul 4, după 20 de etape, la 11 puncte de liderul FC Porto. Lusitanii sunt însă calificați în primăvara europeană și o vor întâlni pe Villarreal, în primul tur eliminator din primăvara UEL.

Foto: Getty Images

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.