5 cărți despre sport care-ți vor schimba percepția asupra fenomenului

Meciul de fotbal dintre Csikszereda di Dinamo Bucuresti din optimile Cupei Romaniei, disputat la stadionul municipal din Miercurea Ciuc, joi, 1 noiembrie 2018. © FOTO: Bogdan Balas / SPORT PICTURES

NU RATA OCAZIA! 15 iPhone Xs și 600 de Freebets de câștigat cu noua aplicație de mobil Superbet! Detalii AICI!

Mai jos ai o listă de cinci cărți despre sport (plus trei bonus) pe care orice pasionat de sport ar trebui să le aibă în bibliotecă și care te vor face să-ți reevaluezi percepția despre acest fenomen.

De multe ori, „furați” de atracția spectacolului și celebrității din sport, uităm că-n spatele performanțelor și ale succesului stau niște oameni la fel ca noi, cu bucurii, tristeți, greutăți, angoase, temeri, vise, dorințe și povești de viață obișnuite. Cei mai de succes sportivi din istorie sunt și cei care s-au sacrificat și au muncit cei mai mult, renunțând adesea la ei înșiși pentru a atinge maxima performanță.

Poveștile lor ne arată că sportul e o metaforă a vieții. Că oricât de celebru ai fi, oricât de departe ai ajunge, oricâți bani ai realiza, oricâte performanțe ai atinge, până la urmă succesul vine întotdeauna cu un cost. Uneori, mai mare decât câștigul astfel obținut.

1. Alex Ferguson – „Autobiografia mea”

Considerat de mulți drept cel mai mare antrenor al tuturor timpurilor, scoțianul care a condus-o de pe bancă pe Manchester United timp de 27 de ani povestește, în autobigografia sa, amănunte mai puțin știute despre viața sa, atât cea dinainte de a deveni managerul „diavolilor roșii”, cât și cea din timpul mandatului său de pe Old Trafford. Cumpără cartea de aici!

Află cum a ajuns Sir Alex de la dispute, de multe ori fizice, cu bețivii din cartierul constructorilor de nave din Glasgow, Govan, unde conducea un pub, la succesul fenomenal de care s-a bucurat în fotbal, acolo unde a strunit generații de jucători extrem de talentați, precum Ryan Giggs, Roy Keane, Eric Cantona, Paul Scholes, Ruud Van Nistelrooy, Cristiano Ronaldo sau Rooney, printre alții.

elefant.ro

„Autobiografia mea” este o carte revelatoare, plină de anecdote amuzante, dar și o sursă de inspirație pentru cei care vor să descopere psihologia managementului în fotbal și secretele marii performanțe!

2.  Zlatan Ibrahimovic – „Eu sunt Zlatan”

Unul dintre cei mai talentați și mai nonconformiști fotbaliști din istorie, suedezul cu origini bosniace și croate Zlatan Ibrahimovic, a dat lovitura și cu autobiografia sa, la fel cum a dat cu aproape orice a făcut în viață. „Cea mai convingătoare autobiografie apărută vreodată sub semnătura unui fotbalist”, a scris The Guardian în momentul apariției cărții.  Cumpără cartea de aici!

Este povestea vieții unui atacant rasat, dar conflictual, de la copilăria plină de lipsuri dintr-un cartier de imigranți din Malmo, până în prezentul în care gloria și succesul nu mai au niciun fel de secrete pentru fostul hoț de biciclete din Rosengard. Totul presărat cu detalii suculente din vestiarele echipelor pe la care a trecut, cele mai multe dintre ele dezvăluite pentru prima dată.

O carte despre inspirație, motivație și reușită în viață după multă muncă și multe sacrificii.

3. Rafael Nadal și John Carlin – „Rafa. Povestea mea”

Rafael Nadal este unul dintre cei mai mari tenismeni din istorie și unul care a captivat lumea sportului alb așa cum nu a mai făcut-o nimeni de la Andre Agassi încoace. Spaniolul este o raritate în sportul actual: un jucător de un fair-play desăvârșit, de o modestie rară și extrem de dedicat tenisului, pe care-l consideră mai mult decât pasiune, o meserie.  Cumpără cartea de aici!

Cartea ne poartă prin copilăria lui Rafa, creșterea și formarea sa ca jucător și prin incredibila sa carieră. Cuprinde momente memorabile despre victoria din finala turneului de la Wimbledon din 2008, un meci pe care John McEnroe l-a numit „cel mai mare meci de tenis al tuturor timpurilor”, amănunte despre accidentările sale frecvente care i-au periclitat de multe ori cariera și detalii intime din sânul familiei sale și din insula sa de baștină, în care își găsește mereu liniștea și calmul de care are nevoie după turneele obositoare.

O carte revelatoare, personală și palpitantă, la fel ca jucătorul, luptătorul și învingătorul Rafael Nadal!

4. Sid Lowe – „Fear and Loathing in La Liga”

Sid Lowe, unul dintre cei mai buni jurnaliști sportivi de pe continent, nu a ascuns niciodată: are o fascinație pentru fotbalul spaniol, ține cu micuța echipă Real Oviedo, și are o rubrică săptămânală în The Guardian despre La Liga. Printre toate acestea, jurnalistul englez a scris și una dintre cele mai bune cărți despre fotbal din toate timpurile. Deocamdată, la noi se găsește doar în engleză, dar cei pasionați de fotbal ar trebui să o treacă pe lista de lecturi obligatorii.  Cumpără cartea de aici!

„Fear and Loathing in La Liga” este o examinare critică și obiectivă, cu ochiul neutru al pasionatului fără parti pris-uri, a celei mai mari rivalități din istoria fotbalului: dintre Real Madrid și Barcelona. Istoric la bază, Sid Lowe a studiat arhive, a vorbit cu alți istorici și experți, a chestionat foști președinți, antrenori și fotbaliști din ambele „tabere”, și a scris povestea completă a rivalității istorice dintre cei doi granzi spanioli.

elefant.ro

Lowe dărâmă multe mituri, de la transferul controversat al lui Di Stefano la așa zisa susținere politică de care s-ar fi bucurat Real Madrid în timpul regimului lui Franco și până la duelurile din Clasico din prezent.

De aceea, „Fear and Loathing in La Liga” ar trebui să fie citită nu doar de fanii ambelor echipa de legendă din Spania, ci și de orice microbist pentru care istoria fotbalului contează.

5. Andre Agassi – „Open. Autobiografie”

Mai mult decât o carte de memorii despre viața unui jucător uriaș de tenis, Open este povestea captivantă a unei vieți remarcabile.  Cumpără cartea de aici!

Cum a reușit Andre Agassi să devină numărul 1 mondial în tenis, pornind de la dorința obsedantă a unui tată dominator și irascibil? Cum a ajuns tenismenul american să devină unul dintre cei mai bogați și mai celebri sportivi din lume, cu prețul nefericirii și a inadecvării într-un domeniu în care lumina reflectoarelor este mereu îndreptată asupra ta? Care sunt urcușurile și coborâșurile unei cariere fabuloase într-un sport pe care ajungi să-l urăști, pentru că ți-a dat totul, dar ți-a și luat totul, încât să mărturisești: „Trăiesc din tenis, deși urăsc tenisul, îl urăsc cu o patimăîntunecată și secretă, și totdeauna l-am urât”?

O carte de căpătâi pentru toți cei care iubesc sportul, dar vor să afle și ce se ascunde în spatele celebrității și bogăției celor care îl practică la cel mai înalt nivel.

BONUS

6. Andrea Pirlo și Alessandro Alciato – „I think, therefore I play”

Cumpără cartea de aici!

7. Simon Kuper și Stefan Szymanski – „Soccernomics”

Cumpără cartea de aici!

8. Radu Cosașu – „Fotbal plus ai mei și ai noștri”

Cumpără cartea de aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.