Cea mai mare rivalitate din istoria tenisului

Chris Evert și Martina Navratilova

Chris Evert și Martina Navratilova

NU RATA OCAZIA! 15 iPhone Xs și 600 de Freebets de câștigat cu noua aplicație de mobil Superbet! Detalii AICI!

Simona Halep a terminat sezonul 2018 pe primul loc în ierarhia WTA, iar performanța ei a fost răsplătită cu trofeul Year-End Wolrd No.1. Din acest an competițional, distincția poartă numele legendarei Chris Evert, astfel că Simona este prima jucătoare care își trece în cont acest trofeu. Evert a fost prima sportivă din istoria tenisului care a încheiat un an pe locul 1, se întâmpla în sezonul 1975, atunci când a câștigat 15 din cele 17 finale disputate. Pentru a înțelege mai bine ce reprezintă Chris Evert pentru acest sport, trebuie să privim cea mai mare rivalitate din toate timpurile, una care a avut-o în prim-plan.

În prezent, rivalitățile în tenis există doar în circuitul ATP. Toată lumea știe despre duelurile dintre Nadal și Federer, așa-numitul “Fedal”. Cei doi au încântat prin meciurile lor (23-15 în favoarea lui Rafa) și mai ales prin stilurile antitetice. Un alt duel pasionant în ultimul deceniu este cel dintre Djokovic și Nadal, primii doi clasați chiar și acum în ierarhia mondială. Ei au dat naștere rivalității cu cele mai multe meciuri în istoria ATP: 52 (27-25 pentru Nole). Totuși, aceste match-up-uri nici măcar nu se apropie de cea mai mare rivalitate din istoria tenisului.

80 DE MECIURI NAVRATILOVA – EVERT

Nu multă lume știe însă că în trecut a existat o rivalitate la cel mai înalt nivel, întinsă pe 15 ani și nu mai puțin de 80 de meciuri! Protagonistele au fost două dintre cele mai mari jucătoare care au evoluat vreodată în întrecerea feminină: Martina Navratilova și Chris Evert. Ele au pus umărul la creșterea interesului pentru partidele din WTA și toată lumea aștepta finala oricărui turneu, pentru duelul dintre cele două.

Timp de 12 sezoane, între 1975 și 1986, circuitul WTA a fost dominat de cele două sportive: Evert a încheiat pe primul loc de 5 ori, iar Navratilova de 7.

AVANS PENTRU NAVRATILOVA

În momentul în care s-a tras linie după ultimul meci direct, Navratilova a rămas cu un mic avans: 43-37. Deoarece au dominat copios tenisul mondial, 61 din cele 80 de meciuri au avut loc în ultimul act: 36-25 pentru Martina. Nu mai puțin de 14 turnee de Grand Slam au avut o finală Evert – Navratilova, ultima și-a adjudecat 10 dintre trofee.

Scenariul nu putea fi unul mai frumos la finalul carierei: cele două ilustre sportive au încheiat cu câte 18 titluri de Grand Slam fiecare, practic capitolul la care se face cel mai des referire în tenisul mondial. Atât Navratilova, cât și Evert și-au trecut în cont cel puțin două trofee la fiecare competiție de Mare Șlem, o performanță utopică pentru jucătoarele zilelor noastre. Din punctul de vedere al săptămânilor pe locul 1, Martina a strâns 332, în timp ce Chris a rămas cu 260.

Statisticile celor două mari legende probabil nu vor fi egalate vreodată, mai ales că în prezent fiecare sportivă joacă mult mai puține turnee în fiecare an. Astfel, Evert a câștigat 157 detitluri WTA, iar Navratilova este lider all-time cu 167. Chris se poate lăudacu un scor de 1309–146 la meciurile disputate în cei 17 ani ca jucătoare profesionistă.43 din acele înfrângeri au fost suferite în fața Martinei, adică o treime.

UN SINGUR MECI PIERDUT ÎNTR-UN AN

Ambele jucătoare au stabilit și alte recorduri uluitoare: Chris Evert a participat la 56 de turnee de Grand Slam în carieră și de 52 (!) de ori a ajuns cel puțin în semifinale. De cealaltă parte, Navratilova a avut un an 1983 excepțional. Multipla campioană a pierdut un singur meci disputat în întreg sezonul: 86–1 a fost bilanțul ei în acel an. Unica înfrângere a venit la Roland Garros, în fața unei jucătoare care în mod normal nu îi punea probleme. Kathleen Horvath a profitat de faptul că antrenorul Martinei și preparatorul ei fizic au început să se certe în tribune, iar aceasta a fost distrasă de la jocul din teren. Ea și-a adjudecat în acel an 16 titluri dintre cele 17 turnee la care a luat startul. Pentru a dovedi că înfrângerea a fost întâmplătoare, Navratilova a câștigat 10 din cele 11 meciuri directe cu Horvath, toate cu 2-0 la seturi.

RIVALE, DAR FOARTE BUNE PRIETENE

În ziua de azi marii jucători nu sunt cei mai buni prieteni. Ei se respectă, se laudă reciproc, dar multe sunt spuse și făcute în special pentru marketing și imagine. În schimb, Navratilova și Evert erau foarte bune prietene. Legătura strânsă dintre ele nu a fost niciodată pusă în primejdie de duelurile din teren. Ele se antrenau de multe ori împreună, mâncau împreună, jucau finalele și apoi plănuiau cum vor ajunge împreună la următorul turneu.

Martina Navratilova și Chris Evert în 1978, în finala de la Wimbledon

La începutul carierelor lor, Navratilova și Evert au fost partenere de dublu și au avut rezultate bune. Ba chiar Martina și Chris și-au adjudecat două titluri de Grand Slam: Roland Garros 1975 și Wimbledon 1976. Vi-i imaginați pe Federer și Nadal câștigând finale de GS împreună? Not really.

Spre deosebire de Martina, care a îmbrățișat cariera de dublu și la aproape 50 de ani, câștigând 177 de titluri WTA, Evert a renunțat destul de rapid la această întrecere și s-a concentrat pe simplu.

„Rivalitatea cu Martina a fost fantastică. Ne-am făcut mai bune una pe alta. Eu am devenit mai eficientă pe toate suprafețele de joc, ea și-a îmbunătățit loviturile de pe fundul terenului. Ne-am transformat una pe alta în jucătoare foarte greu de învins pentru celelalte adversare din circuit. Cred că rivalitatea noastră a ajutat tenisul mondial. Și ne-a apropiat extrem de mult. Vorbim des și în prezent.”

Chris Evert

Cu aproape doi ani mai tânără, Navratilova a mai continuat să joace și după retragerea marii sale rivale, în 1989, ajungând să mai dispute o finală la Wimbledon, în 1994, la 37 de ani și 9 luni, pierdută în fața Conchitei Martinez. Performanța ei este cu atât mai ieșită din comun cu cât apăruseră jucătoare tinere care dominau tenisul mondial precum Steffi Graf,Gabriela Sabatini sau Monica Seles.

Să fac parte din cea mai importantă rivalitate dintr-un sport individual e ceva incredibil. Nu cred că vreodată va mai fi bătut acest record. Am fost mereu adversare în finale, am fost tot pe primele două locuri, am devenit prietene foarte bune. Nu cred că vreuna dintre noi ar fi rezistat atât de mult acolo sus dacă nu ar fi existat cealaltă pentru a o forța să devină mai bună în fiecare zi

Martina Navratilova
Martina Navratilova, Serena Williams și Chris Evert, după finala de la US Open din 2014
Martina Navratilova, Serena Williams și Chris Evert, după finala de la US Open din 2014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.