FC Primăria, mereu candidată la promovare

Finanțarea fotbalului din fonduri publice, între necesitate și capital politic

”AFC Chindia Târgoviște transmite toate gândurile bune, sănătate și multă putere de muncă primarului municipiului Târgoviște, domnul Cristian Daniel Stan, cu ocazia împlinirii unei frumoase vârste!”. Acest mesaj recent, transmis pe principalul canal de comunicare online al grupării dâmbovițene, reflectă cum nu se poate mai bine spiritul care domină linia a doua a fotbalului românesc, în special cea dependentă de autoritățile locale.

Ca să contezi în eșalonul secund, ca să visezi la intrarea în prima ligă, trebuie să fii conștient că, dacă nu ai un om de afaceri care să îți susțină necondiționat activitatea, nu poți obține mai mult dacă nu ai lângă tine, sub o formă sau alta, autoritățile locale.

13 promovate din ultimii șapte ani au avut, sub o formă sau altă, sprijin de la autorități

Liga 2 a suferit diferite modificări de structură organizatorică în ultimii ani. Suntem însă în al treilea an consecutiv în care există o singură serie, de 20 de echipe. O constantă însă rămâne: cluburile care au sprijinul autorităților, financiar, logistic sau moral, au șanse clare să urce în elită.

În cele de mai jos, vă prezentăm promovate din ultimele șapte sezoane (cu italice, echipele finanțate de Consiliile Locale ori Județene sau care sunt sprijinite cu baze sportive ori stadioane). Până-n 2016, au fost două serii în eșalonul secund.

 • 2011-12: Viitorul Constanța, CSMS Iași – Gloria Bistrița, Gaz Metan Turnu Severin
 • 2012-13: FC BotoșaniSăgeata Năvodari – Corona Brașov, ACS Poli Timișoara
 • 2013-14: CSMS Iași, Rapid București – ASA Tg. Mureș, CSU Craiova
 • 2014-15: FC Voluntari – ACS Poli Timișoara
 • 2015-16: Rapid București – Gaz Metan Mediaș
 • 2016-17:Juventus București (actuala Daco-Getica) – Sepsi Sf. Gheorghe
 • 2017-18: Dunărea Călărași, FC Hermannstadt

Notă: CSU Craiova, club privat, a avut parte și are parte mai departe de girul Primăriei locale, însă nu a primit fonduri bănești. Este oarecum și cazul lui Sepsi OSK.

Și în acest sezon, comunitățile finanțează lupta pentru promovare!

După cum se prezintă situația actuală, bătălia pentru intrarea în Liga 1 nu poate fi despărțită de aportul economic al contribuabililor, prin intermediul autorităților.

Iată cele mai generoase bugete:

FC Argeș nu are, în acest moment, dreptul de a promova, deoarece nu este organizat corespunzător din punct de vedere juridic. Este club de drept public, dar în această perioadă se caută soluții pentru a fi eligil pentru licențiere. Contribuție locală: 3.220.000 lei

Chindia Târgoviște are o susținere evidentă în regiune, inclusiv de ordin politic. Se preconizează construirea unui nou stadion. Contribuție locală: 3.600.000 lei

UTA este în așteptarea finalizării noului stadion municipal. Până atunci, primește bani de la Consiliul Local, dar nu are voie să cheltuiască din ei pentru fondul salarial. Contribuție locală: 3.500.000 lei.

CS Mioveni nu a mai contat în lupta pentru promovare din 2012. Totuși, primește constant fonduri. Contribuție locală în 2017: 3.000.000 lei

Universitatea Cluj are sprijinul sponsorilor, a galeriei, fiind echipa cea mai iubită a zonei. Cu toate acestea, nu poate trăi fără ajutor de la autorități. Contribuție locală: 1.932.000 lei

Farul Constanța a trecut în această vară prin convulsiuni legate de acționariatul clubului. Odată cu preluarea de către Ciprian Marica, lucrurile s-au mai stabilizat. Se așteaptă revenirea finanțării externe. Contribuție locală în sezonul trecut (în liga a treia!): 2.200.000 lei

Alte echipe de top sunt deținute de oameni de afaceri (Energeticianul Petroșani, Ripensia Timișoara), companii (Petrolul Ploiești) ori suporteri (ASU Politehnica).

Excepțiile care confirmă regula

Primele două locuri sunt ocupate după etapa a 12-a de formații care, la prima vedere, nu au legături cu comunitatea locală. Însă…

Academica Clinceni a intrat în colaborare cu FCSB în această vară, clubul lui Gigi Becali împrumutând zece jucători la echipa antrenată de Ilie Poenaru. În mod public s-a anunțat că vicecampioana României contribuie financiar la Academica. Nu s-au spus sumele implicate, dar sursele noastre vorbesc de 500.000 de euro!

Oficial, nu se găsesc informații despre contribuția locală, dar vicepreședintele clubului Vali Budeanu, este fiul primarului. ”Gazeta Sporturilor” descria gruparea ca ”jucăria familiei Budeanu”!

Sportul Snagov este deținut de businessmanii Cătălin Rufă și Marcel Buncilă. Nu e nicio surpriză însă că la finalul lui august Rufă declara că așteaptă soluții de finanțare din partea autorităților…

Concluzii: finanțarea bugetară este bună. Sau nu?

În prezentarea de mai sus, relevam câte echipe finanțate de la buget au promovat în ultimii ani. Însă, dintre ele, unele au ajuns să fie desființate sau în insolvență!

Desființate: Gaz Metan Turnu Severin, Săgeata Năvodari și Corona Brașov

Insolventă: ACS Poli.

Gruparea bănățeană este un caz special. Din 2015, după o decizie a Curții de Conturi, finanțarea a fost blocată (e cazul și altor cluburi sportive municipale), iar Consiliul Local este nevoit să returneze circa 25 de milioane de lei!

Ca o apreciere finală, finanțarea cluburilor de fotbal oscilează între moralitate, legalitate și oportunitate. Interesant e, având în vedere legea interpretabilă și neclară, că finanțarea este blocată în unele părți! Cu sau fără influență politică.

Argumente pro-finanțare locală

 • Se păstrează continuitatea sportivă și istorică în orașe de tradiție (Timișoara, Pitești, Constanța)
 • Se continuă activitatea la centrele de copii și juniori, care promovează constant jucători la echipele naționale (Craiova, Timișoara)
 • Se îmbunătățește infrastructura sportivă (Craiova, Târgoviște, Călărași, Sibiu)

Argumente contra-finanțare

 • Aspectul moral poate fi invocat fără probleme, aducând în discuție situația infrastructurii rutiere, spitalicești, școlare din România actuală.
 • Implicarea politicului
 • Concurență neloială față de cluburile private sau cele susținute de suporteri.

1 thought on “FC Primăria, mereu candidată la promovare

 1. Un articol 90% bine argumentat, însă as fi început cu contra, nu cu pro. Ultimul aspect amintit (Concurență neloială față de cluburile private sau cele susținute de suporteri.) este cel mai important. O frana in calea competitivitatii in sport. Statul nu o sa faca niciodata performanta, ci o sa arunce cu banii din motive politice (vezi UTA cati bani a papat in ultimii ani fara sa faca performanta).
  Singurele locuri in care statul ar trebui sa intervina este sustinerea sportului prin crearea de infrastructura, sustinerea sportului de masa si dezvoltarea sportului juvenil. Daca vrem performanta, doar privatii sunt capabil sa o atinga intr-un mod eficient. Privatii care se lupta fara sorti de izbanda cu robinetele larg deschise ale primariilor.
  Si inca ceva: ASU nu e sustinuta integral de suporteri. Ei doar gestioneaza o echipa in proprietatea Universitatii Politehnica din Timisoara care le acopera mare parte din necesarul de organizare si infrastructura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.