Rădoi, un Pușcaș de elită și o generație de vis

România U21

România U21

Vlad – Butean, Screciu, Dulca, Nedelcearu – R. Marin, Băluță – Dragomir, Oaidă, Olaru – Drăguș. Niciunul dintre cei enumerați aici nu a fost pe teren sau pe bancă la meciul generației lor și al speranțelor noastre cu Țara Galilor la Cluj. Din varii motive. ‘’Detașați” la naționala mare, neconvocati, suspendați sau accidentați. Și mai știm nume interesante: Flavius Daniliuc, fundaș la Bayern, atacantul Craiovei, Markovic, ambii incluși de Guardian în topul speranțelor fotbalului Mondial pe 2018, Drăgușin de la Juventus Torino, Postolachi, fotbalistul lui PSG ce tocmai și-a luat cetățenia română. Viitorul sună bine. Și pe hârtie, și în teren. Și în teorie, și în practică. Avem nu două echipe, ci două loturi, un potențial teribil al unui fotbal ce a agonizat ani la rând fără soluții și, implicit, perspective.

Echipa de start a României cu Țara Galilor
Echipa de start a României cu Țara Galilor

România și-a regăsit publicul

Am început cu cei care n-au fost, dar ar putea să fie. Dar până să ajungem la cei care sunt, la numele și reușitele lor, să ne bucurăm că odată cu această națională România și-a regăsit publicul. Oamenii au simțit și au venit. În numele viitorului, dar și cu nostalgia faptului că acum 25 de ani generația unui alt Hagi, a marelui Hagi, s-a născut tot după un meci cu Țara Galilor. Știrea iminentei calificări e la concurență cu breakingul recordului de spectatori la un meci de tineret după 90. Anul și nu minutul.

Mirel Rădoi
Mirel Rădoi

Calculele sunt simple. Matematică de clasa zero. Nu ai nevoe de bac. (sâc). Un punct cu mai bine cotații jucători din Țara (e)Galilor (cu noi) și victorie în Republica Ploieșți cu Lichtenstein, țara golurilor luate, care vine să joace cu noi după ce a luat joi nouă de la portughezi . Rădoi nu vrea jumătăți de măsură și face echipa de toate punctele la Cluj. Ne permitem luxul de a ignora varianta ajutătoare de care ne-am tot agățat (în ultima etapă Portugalia și Bosnia, rivalele noastre la locul unu și cu care stăm mai bine la meciuri directe, se duelează între ele)

Am văzut la România U21 tot ce am visat să vedem de 25 de ani

A fost presiune la Cluj. Una pozitivă cumva. Venită din dorința nebună, din entuziasm. Am atacat constant și nu haotic. Am avut posesie, am controlat jocul, am avut emoții la mica ezitare a lui Radu, dar am avut senzația aia de liniște, pe care ți-o dă o echipă puternică. Și un antrenor cu stil. Remarcabil cum și-a stăpânit emoțiile Mirel la golul descătușării. Am văzut pase luminoase, Hagi pentru Ivan, imediat după 1-0, combinații în viteză, driblinguri de finețe, intervenții sigure, adică tot ce am visat de 25 de ani încoace să vedem la o națională mare. Copiii ăștia care cresc sub ochii noștri ne bucură teribil. Pe noi cei care am crescut cu satisfacțiile oferite de tații lor, ca și pe toți ceilalți.

Faza din care România a deschis scorul cu Țara Galilor
Faza din care România a deschis scorul cu Țara Galilor

Am avut nevoie de egal și am jucat la victorie, iar la 1-0, am forțat 2-0. Cu două vârfuri și cu Rădoi țintind imperturbabil cele trei puncte ca un trăgător de elită. Un Pușcaș veritabil. Ne-am calificat! Batem și Liechtensteinul rău.

Fotografii: www.sportpictures.eu

1 thought on “Rădoi, un Pușcaș de elită și o generație de vis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.