Mica ”națională” a Timișului

Pe 11 iunie 1933, naționala României obținea una dintre cele mai prestigioase victorii din istoria ei. 5-0 cu puternica națională a Iugoslaviei, la București, în cadrul Cupei Balcanice, competiție majoră în acea perioadă. Nu mai puțin de șase timișeni evoluau atunci în formula de start a ”tricolorilor”: Iosif Morawetz (RGMT), Rudolf Kotormany, Eugen Lakatos, Silviu Bindea, Gheorghe Ciolac și Ștefan Dobay (toți Ripensia).

După 85 de ani, nu s-a schimbat mare lucru. Timișul alimentează constant prima ligă și echipele reprezentative. Ca performanță însă, lucrurile s-au modificat radical. Așa cum toți microbiștii știu, după dominația Chinezului din anii 20, a urmat memorabila Ripensie din deceniul următor. Acum, Timișul fotbalistic se laudă cu trei echipe, toate în divizia secundă, aflate doar în a doua jumătate a clasamentului!

Insolvență, implicarea suporterilor și dorința de a reînvia Ripensia

2012 a fost anul în care fotbalul timișorean s-a schimbat total. Politehnica patronată de Marian Iancu a intrat în faliment. Primăria, Consiliul Județean și Universitatea Politehnica au pus pe picioare clubul ACS Poli, pe structura nou promovatei în liga a doua, ACS Recaș. Gruparea suporterilor, Druckeria, a refuzat mutarea din motive morale și a preluat administrarea ASU Politehnica, echipă care activa în Liga a 5-a. Un grup de oameni de afaceri, în același timp, a reînființat Ripensia.

După șase ani, Timișoara fotbalistică este tot acolo, în divizia secundă, acolo unde era în 2012, la desființarea vechii Politehnica Timișoara. Mai mult, ACS Poli tocmai de a intrat în insolvență…

Fond de jucători performant

Cu toate acestea, forța economică a județului, fondul de jucători, infrastructura sportivă și  ”know-how”-ul existent au dus mai departe tradiția creșterii de fotbaliști. Astfel că, acum, zeci de jucători crescuți în județ au împânzit Liga 1, dar și campionatele străine!

Putem spune, fără tăgadă, că Timișul poate crea o echipă națională mai mult decât decentă!

De la FCSB la Alkmaar și Perugia

Un ”11„ ideal cu jucători născuți în cel mai vestic județ al României este mai mult decât ușor de făcut (notă: în paranteză am trecut clubul actual, localitatea de naștere, numărul de meciuri la naționala de meciuri și golurile, precum și cota în euro a fiecărui jucător, evaluată de site-ul transfermarkt)

PORTAR

Cristian Bălgrădean (FCSB, 30 de ani, Sânnicolau Mare / 1 – 0 / 1,20 milioane).

Paradoxal (sau nu…), acesta nu a ajuns la nivel superior să joace la echipele din județ, ba chiar a apărat pentru rivalele UTA, Dinamo sau FCSB.

FUNDAȘI

Romario Benzar (FCSB, 26 de ani, Timișoara / 11 – 0 / 2 milioane).

A fost crescut de clubul fostului polist, Miroslav Giuchici, și luat apoi de Viitorul lui Hagi.

Claudiu Belu (Astra Giurgiu, 25 de ani, Timișoara / 0 – 0 / 700.000).

Lansat de vechea Politehnica, a revenit acasă la ACS Poli, după un periplu la Concordia Chiajna. A plecat liber de la ACS.

Srgian Luchin (Viitorul, 32 de ani, Variaș / 11 – 1 / 150.000 ).

Politehnica l-a lansat în fotbalul mare, iar apoi a ajuns la Dinamo, FCSB, Levski Sofia sau CFR Cluj.

MIJLOCAȘI

Gabriel Torje (Sivasspor, 28 de ani, Timișoara / 56 – 11 / 1,20 milioane).

În urmă cu zece ani, Dinamo lua ”Inima Banatului” de la Politehnica…

Vlad Dragomir (Perugia, 19 ani, Timișoara / 0 – 0 / 400.000).

În 2015, la împlinirea vârstei de 16 ani, Dragomir pleca la Arsenal Londra, ACS Poli încasând o compensație de 100.000 de euro. În vara acestui an, Dragomir a optat pentru echipa din Serie B, pentru care a dat și un gol.

Marius Marin (Pisa, 20 de ani, Timișoara / 0 – 0 / 175.000).

ACS Poli nu a încasat mai nimic pe jucătorul care aparține de prim-divizionara Sassuolo, acum împrumutat în cel de-al treilea eșalon, la Pisa.

Sebastian Mailat (CFR Cluj, 20 de ani, Timișoara / 0-0 / 800.000).

În toamna anului trecut, ACS Poli l-a pierdut gratis, la comisii, pe talentatul mijlocaș lateral…

ATACANȚI

Cristi Bărbuț (Universitatea Craiova, 23 de ani, Timișoara / 0 – 0 / 500.000).

În al doilea an la olteni, extrema dreaptă a fost promovată de ACS Poli la seniori, acolo unde a evoluat cu succes timp de patru ani și jumătate. A plecat liber în Bănie.

Dorin Rotariu (AZ Alkmaar, 23 de ani, Timișoara / 5 – 1 / 1,5 milioane).

În 2012, nepotul fostului internațional Iosif Rotariu pleca la Dinamo București, neajungând să joace pentru niciuna din ”noile” cluburi de pe malurile Begăi. Aparține de Bruges, fiind împrumutat în Eredivisie.

Daniel Benzar (FCSB, 20 de ani, Timișoara / 0 – 0 / 450.000).

Deși mai mult rezervă, fratele lui Romario este considerat un jucător de perspectivă al României.

ANTRENOR

Cireașa de pe tort este corpul tehnic. Cosmin Contra este selecționer al României, iar alți doi tehnicieni crescuți de fotbalul timișorean sunt antrenori respectabili ai Ligii 1: Dan Alexa (Dunărea Călărași) și Alexandru Pelici ( FC Hermannstadt)!

REZERVE

Și, dacă vreți, avem și rezerve la această echipă: portarii Eduard Pap (Botoșani) și Ionuț Rus (Lazio Primavera), atacantul de 20 de ani Andrei Sântean (Viktoria Zizkov, împrumutat de la Slavia Praga) sau extrema Deian Sorescu (21 de ani, Dinamo București)…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.