Krzysztof Piatek: golgheterul transferat la o cină cu homar, care a luat Europa prin surprindere

FROSINONE, ITALY - SEPTEMBER 30: Krzysztof Piatek reacts during the Serie A match between Frosinone Calcio and Genoa CFC at Stadio Benito Stirpe on September 30, 2018 in Frosinone, Italy. (Photo by Paolo Bruno/Getty Images)

În ultimii ani, jucătorii polonezi au devenit o prezenţă obişnuită în Serie A, dar probabil nimeni nu se aştepta ca unul dintre ei să devină într-un timp atât de scurt un candidat serios la titlul de golgheter. Mai ales că Italia nu duce lipsă de marcatori. Mauro Icardi, Ciro Immobile, Gonzalo Higuain sau Andrea Belotti sunt “nouari” veritabili, capabili să înscrie fără probleme peste 25 de goluri pe sezon într-un campionat care este considerat în continuare o universitate a defensivei. Lor li s-a alăturat în această vară şi Cristiano Ronaldo, un fotbalist care a dat statisticile peste cap în cei 9 ani petrecuţi la Real Madrid.

A costat doar 4,5 milioane de euro

Şi totuşi, toţi cei amintiţi mai sus au fost eclipsaţi de un băiat de 23 de ani, venit din Polonia pentru doar 4,5 milioane de euro. Krzysztof Piatek nu este nici măcar cel mai scump transfer făcut de Genoa în această vară (e abia al cincilea), dar a luat Italia şi Europa prin surprindere cu golurile sale. Atacantul cumpărat de la KS Cracovia, unde a înscris de 21 de ori în sezonul trecut, a devenit cel mai bun debutant din ultimele şase decenii în Serie A. Cu 9 reuşite în primele şapte apariţii în tricoul “grifonilor”, noua senzaţie din “il calcio” are un start mai bun de carieră în Italia decât Andrei Shevchenko (7 goluri pentru Milan în primele 6 meciuri), Ronaldo (5 goluri pentru Inter) sau Diego Milito, încă un idol pe Marassi, unde, de asemenea, a reuşit 5 goluri în primele 6 partide disputate.

Pentru a descoperi cifre la fel de bune ca cele ale lui Piatek la un debutant e nevoie să coborâm în timp până în sezonul 1949/50, când danezul Karl Aage Hansen, proaspăt transferat de Atalanta, a marcat de opt ori în primele şase meciuri în Serie A. Un record care a rezistat aproape şase decenii. La finalul acelei ediţii de campionat, pe care a încheiat-o cu 16 goluri, nordicul a fost cumpărat de Juventus. Firesc, despre actuala campioană a Italiei s-a spus şi acum că ar fi interesată de neaşteptatul golgheter. Alte zvonuri vorbesc despre FC Barcelona, Borussia Dortmund sau, recent, Chelsea.

“Peste câteva sezoane, o să valoreze 30 de milioane de euro. Am spus acelaşi lucru despre Lewandowski, iar acum spun asta despre el. Cine nu l-a vrut acum va regreta peste câţiva ani că nu l-a cumpărat pentru o sumă minusculă”, a spus Michal Probierz, unul dintre foştii antrenori ai lui Piatek.

Deocamdată, Genoa a dat asigurări că nu se pune problema să renunţe la polonez în ianuarie. Piatek a evitat să vorbească despre un transfer, deşi a avut grijă să lase o portiţă deschisă: “Anul trecut eram convins că voi juca într-un campionat mai important decât cel al Poloniei. Am venit aici de 2-3 luni, dar încă nu ştiu unde voi fi peste jumătate de an”. Totul depinde de Enrico Preziosi, preşedintele clubului şi cel care a avut inspiraţia de a miza pe un atacant care nu spunea foarte multe celor mai mulţi.

Cina norocoasă

Poate părea incredibil, dar într-o perioadă în care aproape nimeni din fotbalul mare nu mai transferă fără o analiză exhaustivă a jucătorului, Piatek a ajuns la Genoa după ce Preziosi a văzut câteva clipuri cu el, în timp ce mânca homar în Ibiza. Agentul polonezului, Gabriele Giuffrida, i-a arătat preşedintelui mai multe imagini cu reuşitele clientului său, iar omul numărul 1 al formaţiei din Liguria a fost încântat. L-a trimis pe impresar să pună la punct toate detaliile şi, în scurt timp, atacantul a devenit rossoblu, la un preţ care, acum, se dovedeşte un chilipir. Dar probabil la acel moment nimeni nu-şi imagina ce va urma.

Piatek şi-a organizat propria prezentare de gală şi a debutat oficial în fotbalul italian cu patru goluri marcate în primele 37 de minute ale meciului de Cupă cu Lecce. A fost 4-0 pentru Genoa, iar nou-venitul ridica deja primele sprâncene. Dar nimeni nu a exagerat cu laudele. Până la urmă, era vorba despre un adversar modest, care în sezonul trecut jucase în liga a treia. Însă măcar polonezul a atras atenţia. Şi avea să confirme că o merita.

În primul meci din Serie A, contra lui Empoli, pe teren propriu, a avut nevoie de doar 6 minute pentru a trimite mingea în poartă. A devenit străinul care marchează cel mai repede la debut, de la Luis Vinicio pentru Napoli, în 1955. Băiatul venit din Est arăta că are de gând să se ia la trântă cu istoria. Şi exact asta a făcut. A fost primul jucător din Top 5 campionate din Europa care a ajuns la 10 goluri în acest sezon, în toate competiţiile. Are 13 până acum şi a înscris în toate cele 8 meciuri disputate. S-a calculat că, dacă va continua să puncteze cu aceeaşi constanţă, va avea 45 de goluri în Serie A, la finalul stagiunii. Cu alte cuvinte, ar pulveriza recordul de 36 de goluri al lui Higuain, stabilit în 2016.

Astfel, fotbalistul originar din Dzierzoniow (Silezia Inferioară), care a mai jucat în scurta sa carieră şi la Zaglebie Lubin, nu mai poate fi ignorat şi trebuie luat în serios. Fanii şi oficialii cluburilor importante au descoperit un atacant veritabil, cu un simţ al porţii ieşit din comun, capabil să tragă la fel de bine cu ambele picioare, abil în jocul aerian şi cu sângele rece al unui criminal. Piatek se demarcă excelent, e mobil şi nu stă pe gânduri când primeşte mingea. Până acum, senzaţia pe care o lasă este că, indiferent ce soluţie alege, mingea va ajunge în plasă.

“Mă gândesc mereu cum să mă mişc, cum să-mi găsesc poziţia pentru a primi o pasă. În Italia exista un atacant care parcă atrăgea mingea către el, Pippo Inzaghi. Mi-ar plăcea să fiu la fel ca el”, a explicat într-un interviu pentru Gazzetta dello Sport.

Recordul lui Batistuta, următoarea ţintă

Prestaţiile şi cifrele lui Piatek ne spun că polonezul e mai mult decât un jucător care trece printr-o perioadă de graţie. Dar asta nu înseamnă că nu mai e nevoie de confirmări ulterioare. O lasă de înţeles chiar antrenorul său de la Genoa, Davide Ballardini: “Trece printr-un moment fantastic, iar acum trebuie să înveţe să gestioneze o situaţie în care e popular. Astfel de situaţii trebuie gestionate corect. E abia la început”.

“Vreau să marchez în toate meciurile. Nu înseamnă că trebuie să se întâmple, dar asta este mentalitatea pe care o am de fiecare dată când intru pe teren”, a spus Piatek. Deocamdată, i-a ieşit, astfel că poate visa la recordul lui Gabriel Batistuta, care, în sezonul 1994/95, a înscris de fiecare dată în primele 11 etape din Serie A. O performanţă unică în istoria campionatului italian.

“Va fi dificil să-i egalez recordul, mai ales că în următoarele partide voi avea în faţă echipe ca Juve şi Inter, care îţi oferă doar o ocazie sau poate nici atât”. La fel de adevărat e că, până acum, nici nu a avut nevoie de foarte mult pentru a face ce ştie mai bine şi a atrage atenţia tuturor.

1 thought on “Krzysztof Piatek: golgheterul transferat la o cină cu homar, care a luat Europa prin surprindere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.