Ionuț, uriașul vegheat din ceruri de Ema

Ionut Radu of Romania during the International Friendly between England U21 and Romania U21 at Molineux on March 24, 2018 in Wolverhampton, England. (Photo by Gareth Copley/Getty Images)

„Când mă gândesc la tot ce am îndurat pentru a ajunge aici mi se face pielea de găină”. Simplitatea declarației lui Ionuț Radu, franchețea ei izbește. Dacă e să faci analiză pe text mai că ai spune că nu se face, gen lasă-i pe ceilalți să aprecieze, să simtă și să spună asta.

Tocmai această abordare directă, cu iz de confesiune, acest discurs necosmetizat atrage. Gândurile cu voce tare, metamorfozarea lor instantanee în cuvinte, propoziții și fraze care își ating ținta. Au forță, impact și sens. Dialogul cu el prin telefon, într-o banală emisiune, m-a ajutat să înțeleg și asta încerc să explic aici.

Discursul care a uimit România

Am fost și am rămas fascinat de discursul său înainte de meciul tineretului cu Bosnia. De maturitatea demonstrată și de relevanța spuselor, de impactul mesajului, atunci în vestiar, și, la zile după, în afara lui. Avem nevoie de „Ionuți Radu” multiplicați. La fotbal, în societate și în viață. În poartă, la mijloc și în… parlament. De oameni care nu se cred ce nu sunt, de indivizi care vor să își depășească limitele natural și onest. De simplitate și firesc.

Astfel de povești inspiră și mișcă lucruri. Ionuț Radu a avut o copilărie marcată de sacrificii, de suferință. A strâns din dinți, a crezut și a reușit. Își trăiește clipa mândru de trecut și convins că viitorul nu poate decât să îi aparțină. Împarte pielea lui de găină nu ca să se laude, ci ca să inspire. Ca el mai sunt atâția. Două exemple ce îmi vin rapid în minte, culmea tot portari și tot afară, Niță și Pantilimon.

Dar cum spuneam nu e numai despre fotbal. Astfel de indivizi trebuie scoși la lumină, promovați și dați exemplu. Și în jurul lor construit un fotbal mai bun, o societate mai bună, etc. E plin Bucureștiul, e plină țara și diaspora de oameni de bun simț care stau în umbră, jenați să se amestece cu falsele repere. Când se va vorbi, de fapt când va fi lăsat să vorbească și va fi perceput mesajul lui Ionuț Radu și al altora că el vom începe să ne facem bine.

10 despre Radu

1.

În perioada junioratului a jucat și pentru Steaua și pentru Dinamo, după ce a început fotbalul la Viitorul București

2.

Deși a cucerit trei titluri de cel mai bun portar din România la categoria sa de vârstă a plecat la 15 ani să dea probe la o echipă de amatori din Italia la recomandarea unei „cunoștințe”. Din fericire după 6 luni a făcut pasul de la Pergolettese la Inter

3.

La numai 9 ani a trecut printr-o dramă imensă, pierzându-și sora care avea 14 ani. Copil fiind, i-a apărat un penalty lui Ianis Hagi, mărturisindu-i ulterior mamei sale că se simte vegheat de Ema… La fiecare meci, „uriașul” de 1.88 metri înălțime ia cu el în poartă un tricou ce a aparținut micuței sale surori.

4.

Este vărul fundașului de la CFR, Andrei Radu, iar prietenul său cel mai bun de la lot este Marco Dulca.

5.

Are un meci în serie A și pentru Inter, echipă în poarta căreia visează să revină.

6.

La 21 de ani este cel mai scump portar din istoria fotbalului românesc cu cele 9 milioane de euro la cât este cotat.

7.

De Gea este modelul său și un alt vis în carieră este să apere în campionatul englez.

8.

În afară penalty ului apărat în prelungirile meciului cu Portugalia, a avut intervenții decisive în alte trei meciuri cheie în aceste preliminarii: în Bosnia când a scos la 2-1 pentru România, în minutul 90, un gol ca și făcut, iar pe contraatac Man a marcat pentru 3-1. În Elveția la 1-0 pentru tricolori a avut trei parade providențiale înainte ca Cicaldau să înscrie pentru 2-0 cu trei minute înainte de final. În fine, în Țara Galilor, România a terminat jocul cu doi oameni mai puțin, rezistând eroic atacurilor galeze mai ales datorită inspirației lui Radu.

Ionuț Radu, căpitan la meciul României U21 cu Elveția, în septembrie 2017

9.

Ionuț a debutat pentru naționala de tineret abia în această campanie de calificare la meciul cu Liechtenstein. La al doilea meci, Isăilă sesizase calitățile de lider înnăscut și în Bosnia Radu era deja căpitanul României U21 și ținea primul său discurs în vestiar.

10.

A fost convocat la lot după o campanie de monitorizare a tuturor tinerilor jucători din străinătate. „Am vorbit cu mai mulți impresari din Italia care mi-au spus că un asemenea talent nu are cum să nu apere la națională”, spune Isăilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.